Yasho
AUM-padma

Jaartraining 'In de spiegel van de dood'

Bardo

Bardo …. Visie op leven en sterven vanuit het Tibetaanse Boeddhisme.

bardo
"Het wiel des levens" uit de Tibetaanse Boedhistische traditie.

De dood is niet het eind van het leven maar slechts een poort.

Zolang onze daden worden bepaald door woede, onwetendheid en trots, dwalen wij rond in een wereld van illusies, in een eindeloze cyclus waaraan we niet kunnen ontsnappen.

 

 

bardo

 

In de Tibetaanse cultuur zijn dood en geboorte niet meer dan één van de vele momenten in de continuïteit van het bestaan. Die opvatting heeft grote invloed op de omgang met en de voorbereiding op de dood.

 

 

bardo bardo

 

Bardo meditatie
originele teksten Bardo Thödol

Tibetaanse Dodenboek.

Het Tibetaanse Dodenboek en de Bardo Thödol zijn eeuwenoude teksten, gecreëerd in de afzondering van het Himalaya gebied.
Begin van de 20ste eeuw kwam het westen voor het eerst in contact met deze teksten. Het is pas de laatste 20 jaar dat deze teksten meer en meer bekend en gewaardeerd worden door de westerse mens.
 

Bardo.
Bardo betekent tussen-staat/stadium, is het Tibetaanse woord voor overgang ( o.a. bij het afsterven van het lichaam) en de diverse stadia daarin.
Bardo heeft niet alleen met de dood te maken, maar geeft ook duiding aan de diverse geestesstaten. Volgens het Tibetaanse Boeddhisme ben je voortdurend in de Bardo-staat.

Er zijn 6 versch. soorten stadia van de geest
bardoDeze stadia worden als volgt onderscheiden:
- De bardo van de geboorte
- De droom-bardo
- De bardo als gevolg van meditatie
- De bardo van het moment van de dood
- De bardo van het heldere licht, de opperste realiteit
- De bardo van het worden, van de nieuwe geboorte
Alleen de 3 laatste staten maken deel uit van de periode waarin, volgens de Tibetaanse Boeddhisme, een persoon zich in een ‘gebied ’ tussen dood en geboorte bevindt, een periode die 49 tijdseenheden duurt.

bardoBoeddha Amitayus
In het Tibetaanse Boeddhisme zijn er drie langleven godheden Amitayus, Witte Tara en Ushnishavijaya zij worden vaak samen afgebeeld.

Boeddha Amitayus is de Boeddha van lang leven, verdiensten en wijsheid.Amitayus is rood van kleur en draagt koninklijke kleding en sieraden.Hij zit met beide benen onder zich gevouwen in de lotushouding. Zijn handen liggen op schoot in de meditatie houding ofmudra.Hij houdt een vaas vast met ‘amrita’ het elixer van onsterfelijkheid.
Het doel van de beoefening van Amitayus is om een lang leven te bereiken en om mededogen te ontwikkelen, wat dient om alle energie te richten op het bereiken van de verlichting voor het welzijn van alle voelende wezens.