Jaartraining 'Levensritme, Vergankelijkheid & Meditatie'
AUM-padma

Training 'Heel jezelf !'

Osho meditatiesOsho Rajneesh over zijn actieve meditaties

Dag na dag stapelen we gekten op. Het is net alsof er afval in je huis ligt, en je het maar in een hoek blijft verbergen en ophopen. Dat maakt het hele huis vuil!
Op een dag gaat het huis stinken. Op een dag is de situatie zo dat er behalve afval niets anders meer in huis is. Zoals we nu zijn, is dat wat we met onszelf doen.
Wat voor rotzooi er ook in de mind zit, we blijven het ophopen.
Of het woede is, of het oneerlijkheid is, of dat het haat is, alles blijven we ophopen.
Langzaamaan wordt die verzameling zo groot, dat we al onze tijd nodig hebben om die op de een of ander manier te blijven beheersen; als het maar niet naar buiten komt, als het maar niet bekend wordt, onthuld wordt… als niemand het maar ziet.
We worden er dan zo bang voor, dat we er helemaal mee ophouden in onszelf te kijken. Omdat de angst zo groot is geworden, en er zit zoveel rotzooi.
We zijn bang dat het ontdekt wordt.
Alleen zij die bereid zijn al die rotzooi eruit te gooien, kunnen met meditatie beginnen.
Als het eruit gegooid is, wordt alles licht in je. Dan daalt er van binnen een zuiverheid neer. Je moet er wat moed voor verzamelen, maar als je het eenmaal kunt, ben je een volkomen ander mens.
Tenzij je ontladen bent, kun je niet stilzitten. Het is net alsof je een kind zegt stil in een hoekje van de kamer te gaan zitten. Dat is erg moeilijk, het kind zit zo vol energie.
Je onderdrukt een vulkaan! Het beste is, het kind eerst te zeggen:
“Ga buiten maar tien rondjes om het huis rennen; kom dan terug en ga in het hoekje
zitten”

Osho meditatiesOsho meditaties

Cathartische methoden zoals de dynamische meditaties, een speciale serie binnen de actieve meditaties, zijn er voor om al je ongeduld, je snelheid, je haast, je verdringingen eruit te gooien. Ze zijn om te reinigen, schoon te maken.

Osho meditatiesOsho meditatiesOsho meditaties


Alle actieve meditaties zijn een voorbereiding op echte meditatie. Osho meditaties
Het zijn niet meer dan basisvoorwaarden die vervuld moeten worden, zodat meditatie kan plaatsvinden.
De echte meditatie begint pas als alle activiteit is opgehouden…
de activiteit van het lichaam en de activiteit van de mind.
De actieve meditaties zijn alleen voorbereiding. Je stemt je instrument.
Wanneer dat klaar is sta je stil en begint de meditatie. Dan ben je volledig aanwezig.
Je hebt jezelf wakker gemaakt door te springen, te dansen, te ademen, klanken te maken, te schreeuwen, allemaal hulpmiddelen om je alerter te maken dan gewoonlijk.

Osho meditatiesOsho meditaties

Als je eenmaal wakker bent komt het wachten. Wachten is meditatie.
Wachten met volledige aandacht. En wanneer het komt, daalt het op je neer, omgeeft het je, omspeelt het je, danst het om je heen, maakt het je schoon, zuivert en transformeert het je.

Osho meditaties Osho meditaties

Het kan natuurlijk ook zijn dat je jezelf gewoon goed voelt, opgewekt, uitgelaten. De actieve meditaties met dans zijn dan een prachtige manier om expressie te geven aan jezelf. Bewegingen en muziek kunnen je energie geven en je hart openen. En de danser wordt de dans.
Op deze manier bereiden de technieken van de actieve meditaties de weg voor het ervaren van jezelf als puur bewustzijn. Dan staat er niets meer in de weg thuis te zijn bij jezelf en het leven te ervaren zoals het is.